Etherum eenvoudig uitgelegd!

bitcoin

Ethereum, met zijn munteenheid Ether, is wereldwijd in de media aanwezig en ontwikkelt zich steeds meer tot een serieuze concurrent voor de inmiddels gevestigde Bitcoin. Zowel de Bitcoin als de Ether behoren tot de digitale valuta, hoewel er heel verschillende systemen achter deze valuta’s zitten. Maar wat is het verschil tussen ether en bitcoin, welke voor- en nadelen heeft deze valuta en is ether een echt alternatief voor bitcoin?

  • Ethereum zelf is geen cryptocurrency, maar een platform voor decentrale applicaties die werken met slimme contracten. En het kent een ontzettende leuke ETH koers euro.
  • Monetaire eenheden die in slimme contracten worden gebruikt, worden ethers genoemd.

De oorsprong van Ethereum

De ontwikkeling van Ethereum begon in 2013 en in 2014 werd het systeem voor het eerst aan het wereldpubliek gepresenteerd. De definitieve programmering en uitvoering van het project duurde echter tot 2015. De oprichters van Ethereum zijn de Russisch-Canadese programmeur Vitalik Buterin en de Brit Gavin Wood. De ontwikkeling van Ethereum wordt nu beheerd door de Ethereum Foundation, een in Zwitserland gevestigde NPO.

Wat is Ethereum?

In tegenstelling tot Bitcoin is Ethereum zelf geen cryptocurrency, maar een platform voor decentrale applicaties. Net als bij de smartphone kunnen op dit platform verschillende apps worden geïnstalleerd. Uiteindelijk is Ethereum slechts een besturingssysteem, maar geen cryptocurrency in de ware zin van het woord. Decentraal betekent in dit geval dat er niet één beheerpunt is voor deze applicatie, maar dat de applicatie wordt gedistribueerd over een breed netwerk dat bestaat uit veel computers. In ons artikel over Bitcoin hebben we je laten zien wat een gedecentraliseerd netwerk is en hoe het werkt. Het belangrijkste verschil met een centraal netwerk is simpelweg dat er geen centraal controlepunt is. De regels die worden gebruikt om in dit netwerk te spelen, worden bepaald door zogenaamde slimme contracten.

Wat zijn slimme contracten?

Applicaties die op het gedecentraliseerde Ethereum-systeem draaien, werken met slimme contracten. Deze contracten zijn vergelijkbaar met normale verkoopcontracten, behalve dat ze automatisch uitvoerbaar zijn. Slimme contracten kunnen ook worden ontworpen met als-dan-regels.

Voorbeeld van een slim contract

Zo zouden twee partijen kunnen afspreken dat een bepaald bedrag precies wordt uitbetaald als het op 1 mei regent. Mocht het op 1 mei daadwerkelijk regenen, dan wordt het bedrag van de ene partij afgeschreven en bij de andere partij bijgeschreven. Het smart contract zou dus automatisch verlopen zonder tussenkomst van een tussenpersoon.

Wat is de ether?

Monetaire eenheden die in slimme contracten worden gebruikt, worden ethers genoemd. De ether zelf is dus de cryptocurrency van het Ethereum, maar slechts een deel van het totale systeem. Dit is precies de reden waarom Ethereum de laatste tijd zoveel media-aandacht heeft gekregen. Dit platform is niet zomaar een pure cryptocurrency, zoals bijvoorbeeld bij Bitcoin het geval is. Ethereum is eerder een onafhankelijk platform dat programmeurs verschillende mogelijkheden biedt, wat een revolutie teweeg kan brengen in verschillende industrieën. Om u te helpen het concept een beetje beter te begrijpen, hebben we hieronder twee voorbeelden opgesteld om u te helpen de complexe theorie iets tastbaarder te maken.

Etherum eenvoudig uitgelegd!
Schuiven naar boven