Uitvoering van testamenten

Nalatenschap

Iedereen die een testament of een erfrechtovereenkomst opstelt, heeft duidelijke doelen voor ogen: hij wil een eerlijke en snelle verdeling van de nalatenschap, bescherming van het vermogen, handhaving van de gezinsvrede en financiële zekerheid voor echtgenoten en andere familieleden. Deze doelen van de erflater kunnen vaak beter worden bereikt als de verantwoordelijkheid voor de afwikkeling of het beheer van de nalatenschap wordt opgedragen aan een executeur. Als de erfgenamen alles zelf proberen te regelen, zijn ruzies en problemen vaak onvermijdelijk.

Redenen voor executeur testamentair

Er zijn een aantal goede redenen om een ​​testament te laten uitvoeren:

  • Uitvoering van testamenten om de werklast van de erfgenamen te verminderen.
  • Uitvoering van een wil om vrede te sluiten.
  • Uitvoering van een testament om de wil van de erflater af te dwingen.
  • Uitvoering van testamenten ter bescherming van minderjarigen.
  • Uitvoering van een testament om de erfgenaam te beschermen tegen zijn eigen schuldeisers.
  • Uitvoering van testamenten ter bescherming van gehandicapten.
  • Uitvoering van een testament om een ​​bedrijf veilig te stellen. Uitvoering van een testament
  • Uitvoering van een testament
  • Administratieve uitvoering van testamenten

De executeur

Het succes van de uitvoering van een testament staat en valt met de persoon die ermee is belast. Naast vakbekwaamheid vereist het kantoor een hoge mate van zorgvuldigheid, besluitvaardigheid, assertiviteit en overtuigingskracht, evenwichtsvermogen en innerlijke onafhankelijkheid. Als een familielid of mede-erfgenaam als executeur wordt ingezet, komt vaak het verwijt dat de executeur vooringenomen handelt. Geschillen tussen de erfgenamen kunnen daarentegen worden vermeden door een neutraal persoon aan te stellen. Een juridische leek wordt meestal overweldigd door de omvangrijke en gecompliceerde afwikkeling van boedels en is volledig verantwoordelijk voor de schade die hij veroorzaakt.

Als de erflater de executeur van het testament heeft bevolen, maar geen persoon heeft benoemd, benoemt de erfrechtbank een externe derde als executeur die noch de erflater noch de erfgenamen kennen en die daarom niet altijd wordt vertrouwd. Het is niet alleen zinvol om een ​​executeur aan te wijzen, maar ook om een ​​“backup” executeur te hebben. Indien de persoon die primair tot executeur is benoemd, niet kan of wil optreden, wordt ervoor gezorgd dat een ander door de erflater vertrouwd persoon het testament zal opmaken.

Bezoldiging van de executeur

Volgens de wet ontvangt de executeur een “redelijke” vergoeding. De wetgever heeft niet geregeld hoe hoog dit is. De erflater moet daarom in het testament precies aangeven op welke vergoeding de executeur-testamentair recht heeft voor zijn werkzaamheden. Alleen zo kunnen geschillen tussen de executeur-testamentair enerzijds en de erfgenamen anderzijds worden vermeden. De Duitse Vereniging van Notarissen beveelt een beloningsregeling aan waarnaar in het testament kan worden verwezen. De tekst vind je hier. Als je bedenkt dat verervingsprocessen vaak meer dan 10% van de boedel in beslag nemen, zijn de kosten van een executeur-testamentair relatief laag.

Taken van de executeur

De belangrijkste taken van de executeur zijn:

  • Verplichting om de nalatenschap te vormen.
  • Verplichting tot het maken van een boedelbeschrijving.
  • Informatieplicht en verantwoording.
  • Verplichting tot zorgvuldig beheer van de nalatenschap.
  • Aangifte- en betaalplicht erfbelasting.
  • Verplichting tot afwikkeling van de boedel.

Meer rondom deze materie, en erfenissen in het algemeen, kunt u vinden op erfrecht online.

Uitvoering van testamenten
Schuiven naar boven