Tuinbank: Korte pauze tussendoor

Tuinbank

De tuinbank is de ideale plek voor een korte pauze tussendoor. Of het nu van teak of metaal is, we geven tips voor het kopen van een tuinbank en laten mooie modellen zien. Wie zijn tuin liefdevol heeft ingericht, wil daar ook met volle teugen van genieten. Meestal is er al een terras, maar tijdens een wandeling door de tuin wil je ook graag plaatsnemen en deze van dichtbij bekijken.

Vind de juiste tuinbank

Een tuinbank biedt meestal plaats aan twee of drie personen. Het aanbod varieert van de eenvoudige tuinbank tot rijkelijk versierde verzamelobjecten van hout, rotan, metaal en steen. Tuinbanken zijn verkrijgbaar met of zonder rugleuning, maar modellen met een hoge rugleuning zijn veel comfortabeler om op te relaxen. Bedenk voor je koopt welk materiaal geschikt is voor de tuin en welke tuinbank jaren meegaat en niet te duur is. Neem plaats op de tuinbank in de winkel. Hoe zit je erop? Is de hoogte goed? Wiebelt de bank?

Goedkope modellen van kunststof wiebelen meestal vanaf het begin en worden snel broos in het UV-licht van de zon. Goedkope houten banken zien er vaak gebruikt uit en zijn vaak slecht afgewerkt. Hetzelfde geldt voor een tuinbank als voor andere tuinmeubelen: het is zeker de moeite waard om uit te geven aan hoogwaardige modellen.

Geschikte materialen voor tuinbanken

Hout of teak, kunststof of metaal: het materiaal van een tuinbank bepaalt de duurzaamheid en onderhoudsbehoefte.

Kunststof tuinbank:

Kunststof banken zijn goedkoop, praktisch, licht, vaak stapelbaar, winter- en weerbestendig, maar vaak ook nogal wiebelig. De zon kan zo’n tuinbank doen vervagen en na verloop van tijd broos maken. Daarom zijn kunststof banken slechts enkele jaren volledig veerkrachtig.

Tuinbank van metaal

Een tuinbank van smeedijzer ziet er speels en romantisch uit en behoeft geen onderhoud zolang het schilderwerk intact blijft. De tuinbanken zijn absoluut wintervast en zeer weerbestendig. Een spons en warm water zijn voldoende voor het reinigen. Tuinbanken van aluminium of RVS hebben vaak een zachte stof als zitgelegenheid, dit kunnen zwakke punten zijn. Let op: metaal warmt op in de zon, je hebt absoluut geschikte kussens nodig voor de bank.

Bamboe of rotan tuinbank:

Bamboe banken zijn perfect voor Aziatische tuinen en bieden exotische flair, maar ze mogen niet zonder bescherming aan de elementen worden blootgesteld. Wil je jarenlang plezier hebben van een tuinbank van bamboe, dan moet je deze ’s winters in het tuinhuisje, schuurtje of souterrain opbergen. Dat geldt ook voor een rotan tuinbank, die niet bijzonder weerbestendig is.

Tuinbank gemaakt van poly rotan:

Poly rotan is het kunstmatige broertje van rotan, dat wordt gewonnen uit bepaalde palmbomen en een nobele loungestijl verspreidt. Een tuinbank van polytattan is zeer onderhoudsvriendelijk en weerbestendig. In de winter moet je niet midden in de tuin staan, maar onder een afdak. Tuinbanken van poly rattan kunnen gecombineerd worden met andere meubels, maar als een geheel in de tuin zien ze er een beetje verloren uit.

Stenen tuinbank:

en stenen tuinbank is absoluut robuust, onderhoudsvriendelijk en weerbestendig. Eenmaal opgezet, hoef je ze alleen nog maar af en toe af te wassen. Tuinbanken van steen zijn vaak sierlijk en passen dan in grote landhuizen en parkachtige natuurtuinen, maar ook in strikt formele tuinen. Stenen banken zijn vaak oncomfortabel en wie er voor langere tijd op wil zitten, moet er een kussen onder leggen.

De juiste plek voor de tuinbank

Een tuinbank wordt meestal als één geheel opgesteld, maar kan ook in bestaande zitlandschappen worden geïntegreerd. Je vindt de juiste plek voor je tuinbank als je gewoon je intuïtie volgt: waar in de tuin voel je je prettig? Tussen dichte struiken, gehuld in de geur van rozen? Of waar de avondzon lang schijnt? Dan is dit de ideale plek voor de tuinbank! Neem de tijd voor deze zoektocht.

Als je eindelijk de definitieve plek voor de tuinbank hebt gekozen, helpen andere planten, vaak ook hekjes en privacyschermen, om het comfortabel te maken naar de smaak en stijl van de tuin. Belangrijk: Houten tuinbanken mogen nooit voor langere tijd direct op de grond of het gazon worden geplaatst, omdat uw voeten kunnen rotten. Leg er stenen platen onder zodat het hout geen direct contact heeft met de grond. Houten banken mogen niet direct onder vruchtdragende bomen worden geplaatst, omdat pulp lelijke vlekken kan veroorzaken.

Tuinbank: Korte pauze tussendoor
Schuiven naar boven