Infraroodverwarming: voor- en nadelen

Infraroodpaneel

Een infraroodpaneel werkt met warmtestraling in het elektromagnetische bereik, die niet de lucht in de kamer verwarmt, maar direct de vaste lichamen in de kamer verwarmt. De bediening en functionaliteit hebben enkele voordelen, maar infrarood verwarming loont niet in alle situaties. We laten u in één oogopslag de voor- en nadelen van infraroodverwarming zien.

Voordelen

 • Snel warmtegevoel: Doordat de infraroodstraling niet eerst de lucht in de ruimte verwarmt, maar direct het lichaam, heb je snel een warm gevoel. Het lichaam slaat deze warmte op en draagt ​​het met zich mee. Zo voel je de warmte overal in de kamer hetzelfde.
 • Lagere kamertemperaturen: omdat mensen de warmtestraling van infraroodverwarming direct in hun lichaam voelen en opslaan, zijn lagere kamertemperaturen voldoende om zich prettig te voelen. Dit verlaagt op zijn beurt de verwarmingskosten.
 • Gezond binnenklimaat: Bij verwarming met infraroodstraling zijn er geen luchtturbulenties. Als gevolg hiervan is het stofgehalte in de kamerlucht zeer laag, wat vooral belangrijk is voor mensen met allergieën.
 • Comfortabele woonsituatie: doordat de temperatuur in de hele ruimte gelijk is, is er nauwelijks tocht.
 • Positief effect op mensen: Het bedienen van een infraroodstraler is vergelijkbaar met buiten zonnebaden. De warmtestraling dringt diep door in het menselijk lichaam en verwarmt het van binnenuit. Deze diepe warmte werkt ontspannend en verhoogt de feelgoodfactor. Bovendien moet dit het immuunsysteem versterken en de bloedcirculatie en de stofwisseling ondersteunen. De straling van de infraroodstraler wordt als prettig ervaren
 • Geen schimmel: wanden, plafonds en vloeren worden gelijkmatig verwarmd en opgeslagen dankzij de infraroodstraling. De opslagcapaciteit is beduidend hoger dan die van de kamerlucht. De warmte wordt met een tijdvertraging weer afgegeven en er ontstaat een constant droog ruimteklimaat. Vochtige plekken en hoeken, die de schimmel nodig heeft om te groeien, vormen zich niet eens.
 • Verwarmingskosten naar behoefte: Bij gebruik van een infraroodstraler ontstaan ​​bij gebruik van verwarming elektriciteitskosten. Hoe minder warmte nodig is, hoe lager de kosten. Het gebruik van infraroodverwarming is een voordelige optie in goed geïsoleerde lage-energie- of passiefhuizen of ter ondersteuning tijdens de overgangsperiode en in weinig gebruikte ruimtes.
 • Lage aanschafkosten: De kosten voor de verwarmingspanelen zijn laag in vergelijking met de componenten van andere verwarmingssystemen. Bovendien kunt u door de verschillende uitrustingsvarianten de prijs beïnvloeden. Er zijn geen verdere installatiekosten, omdat alleen een stroomaansluiting nodig is. Montage is snel en eenvoudig.
 • Lange levensduur: De techniek achter infraroodverwarming is eenvoudig en daardoor storingsvrij en onderhoudsarm. Daarom hoeven er geen reguliere onderhoudskosten of een eventuele vervanging van slijtdelen te worden meegenomen.

Nadelen

 • Hoge elektriciteitsprijzen: Verwarmen met elektriciteit is duur. De huidige elektriciteitsprijzen stijgen voortdurend en er zijn geen verlaagde elektriciteitstarieven voor infraroodstralers. De economische efficiëntie van een infraroodstraler blijkt alleen uit het lage stroomverbruik met een goed geïsoleerde buitenschaal.
 • Kooldioxide-emissies: Verwarming met elektriciteit produceert aanzienlijk hogere klimaatschadelijke CO2-emissies dan conventionele energiebronnen. Als groene stroom wordt ingekocht of de stroom zelfs door uw eigen fotovoltaïsche installatie wordt geproduceerd, verbetert het ecologische evenwicht.
 • Moeilijk in te stellen kamertemperatuur: Onder bepaalde omstandigheden kan het een nadeel zijn dat de kamertemperatuur door het type verwarming met infraroodstraling niet zo eenvoudig te meten en in te stellen is.
Infraroodverwarming: voor- en nadelen
Schuiven naar boven