Schuurpapier: welke korrel voor welk materiaal

Schuren

Schuurpapier is te vinden in elke klusjesman of doe-het-zelf werkplaats. Deze schuurmiddelen behoren tot de belangrijkste gereedschappen en worden op veel manieren gebruikt, bijvoorbeeld voor het verwijderen van verfresten, vuil, roest of andere ongewenste resten op verschillende materialen. Fijn schuurpapier wordt ook gebruikt voor polijsten en gladmaken. Het is belangrijk om het juiste schuurpapier voor het betreffende doel te kiezen.

Schuurpapier, schuurpapier, glaspapier of schuurpapier zijn termen voor een van de belangrijkste ambachtslieden en doe-het-zelfgereedschappen. Dit papier kan worden gebruikt voor het gladmaken en afdichten van houten oppervlakken, het verwijderen van oude verf van verschillende materialen, polijsten, herstellen of reinigen van oppervlakken die in de loop van de tijd zijn verslechterd, het gladmaken van lasnaden, het verwijderen van aanzettingen en vuil op verschillende materialen, het polijsten van glas of los metaal, enz. slijpwerkzaamheden worden uitgevoerd. Afhankelijk van het soort schuurwerk kan alleen schuurpapier worden gebruikt of kunnen andere gereedschappen worden gebruikt, zoals schuurblokken, schuurblokken van hout, kunststof of rubber, schuurmachines en schuurschijven. Bij de keuze van het schuurpapier moet gelet worden op de juiste korrelsoort, de korrel, de verdeling van de korrel, het te schuren materiaal en het gewenste schuurresultaat. vorm van het papier

Verschillende schuurpapieren voor verschillende toepassingen en werkwijzen

Schuurpapier is een van de meest gebruikte schuurmiddelen. Naast het schuurpapier worden ook andere gereedschappen voor het schuren van verschillende materialen meegeleverd, zoals schuurmachines met verschillende mogelijkheden om schuurpapier op het schuuroppervlak te bevestigen, schuurblokken waarover het schuurpapier wordt geleid en die vervolgens handmatig geschuurd kunnen worden, en ander gereedschap . Een eenvoudig onderscheid tussen verschillende schuurpapieren is bijvoorbeeld te vinden in:

  • Schuurpapier in losse velvorm,
  • schuurpapier in rolvorm,
  • machinaal schuurpapier,
  • Nat schuurpapier en droog schuurpapier

Schuur- of schuurpapiervellen zijn in de handel verkrijgbaar in losse vorm of in verpakkingen met meerdere vellen.

Structuur van schuurpapier

Schuurpapier bestaat uit verschillende lagen. Op een papierlaag, het zogenaamde rugpapier, worden één of meerdere lagen met schuurmiddelen aangebracht. De term “schuurpapier” komt van een eerdere term, toen zandkorrels voornamelijk werden gebruikt om te slijpen.

Tegenwoordig bestaan ​​de schuurkorrels op het schuurpapier voornamelijk uit korund. Een andere veelgebruikte slijpkorrel is carborundum, ook wel siliciumcarbide genoemd. Deze schuurmiddelen zijn zeer harde minerale en chemische verbindingen. Er worden echter steeds meer schuurmiddelen gebruikt, bijvoorbeeld van technisch keramiek, of schuurmiddelen zoals aluminiumoxide, boornitride, kubisch kristallijn boornitride met een kristallijne diamantachtige structuur, chroom(III)oxide en zirkonium(IV)oxide en andere harde schurende stoffen.

Schuurpapier van korund of siliciumcarbide is gemakkelijk te herkennen aan de kleur. Schuurpapier met korund is verkrijgbaar in witte en roze kleur, siliciumcarbide in groene of zwarte kleur. De hechting tussen de schuurmiddelen en het dragerpapier is belangrijk voor de kwaliteit van schuurpapier. Hiervoor wordt in de meeste gevallen hoogwaardige kunsthars gebruikt. Op deze manier kunnen de korrelvormige schuurmiddelen tijdens het schuren op het dragerpapier worden gehouden totdat de schuurmiddelen dof zijn geworden door het schuren. De hechting van de schuurmiddelen aan het dragerpapier is erg belangrijk, omdat dit de schurende eigenschappen en de hardheid van de schuurmiddelen aanzienlijk kan beïnvloeden. Inferieur schuurpapier kan bij het schuren gemakkelijk uit elkaar scheuren of delen van de korrellaag verliezen.

Schuurpapier: welke korrel voor welk materiaal
Schuiven naar boven